Thijs Van der Linden

In veel gevallen is een boom de levende getuige van wat zich historisch heeft afgespeeld. Aan de Pont du Gard staat een olijfboom die quasi even oud is als het Romeins architecturaal wereldwonder, meer dan de natuurstenen schijnen die olijven de tastbare herinnering aan wat er in al die eeuwen heeft plaatsgevonden, wie er allemaal voorbij gewandeld is. En in veel Vlaamse dorpen staat een lindenboom centraal, als herdenking aan wereldoorlogen maar even vaak als centrale as waarrond het dagelijkse leven zich voltrok en waar de verbinding tussen dorpsgenoten plaats had. Bomen geven een identiteit aan wat er zich rondom afspeelt, maar voor Van der Linden mogen we de individualiteit van die verschillende bomen evenmin vergeten.

Kunstenaar Van der Linden bouwt aan een oeuvre waarin de boom de centrale lijn is. Als een archivaris is hij enorm toegewijd aan het documenteren van hoe bomen ons leven meer beïnvloeden dan we er bij stilstaan. En niet zonder meer benadrukt het resultaat van zijn toewijding de individualiteit van al die natuurlijke creaties. Het is moeilijk om de positie van Van der Linden te duiden. Door het gebruik van verschillende media om de boom te documenteren gedraagt de kunstenaar zich als een archivaris. Maar door zo toegewijd te zijn, lijkt hij op een sjamanistische manier contact met bomen te leggen of te herstellen. En naast de kunstenaar als archivaris en sjamaan is de filosoof of fenomenoloog misschien nog het meest aan de orde. Zijn werk is de filosofie van een doorwrocht fenomenoloog die een levend object als kernvraag heeft uitgekozen. Meer dan Merleau-Ponty of Sartre blijft Van der Linden alleen aan de boom verknocht. Misschien is het geen toeval dat net het be- en aanschouwen van een boom voor veel fenomenologische filosofen de belangrijkste leerschool van het zijnde was.

Tekst: Bart Marius, 2018.

.

ZA

.

-

{

}

tickets
gratis

Wouter Deprez

is een komiek met allerhande nevenberoepen. Bijna twintig jaar professioneel proberen resulteerde in tien theatervoorstellingen, zes boeken, vijf radiospecials en twee audiogidsen. Wouter stelt samen met enkele talenten uit Letterzetter het festivalboek voor.



Brian Elstak & Zindzi Zevenbergen

slaan de handen in elkaar voor Memento Festival en nemen als duo het ambassadeurschap op. Brian Elstak is beeldend kunstenaar, illustrator, schrijver van kinderboeken en graphic novels en maker van videoclips, schilderwerken, t-shirts en installatie. Samen met Zindzi Zevenbergen maakte hij het kinderboek Lennox en de gouden sikkel (2021). Hiervoor ontvingen zij een Zilveren Griffel. Voor het festival schreven ze een nieuw verhaal Poort. Ze introduceren het als een ‘onaf’ verhaal en nodigen alle bezoekers van het festival uit om dit verhaal mee af te werken.

Maria barnas

is dichter, romanschrijver, columniste, beeldend kunstenaar en redacteur van het literaire tijdschrift De Gids. Ze schreef drie romans en tal van goed onthaalde dichtbundels. Ze deed de redactie op de teksten van de schrijvers die publiceren in het Memento festivalboek.

Wim Opbrouck

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros.

Wim Opbrouck

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros.

Wim Opbrouck

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros.
No items found.
No items found.
No items found.