
Debat moederschap en schrijven met Maud Vanhauwaert, Anja Meulenbelt, Emma Lesuis en Anneleen Van Offel
Emma Lesuis, Anja Meulenbelt, Maud Vanhauwaert gaan met Anneleen Van Offel in gesprek over het schrijverschap en het moederschap.
Emma Lesuis onderzoekt, schrijft, filmt en presenteert met een focus op documentaireverhalen. Het liefst combineert ze verschillende disciplines zoals ze deed in de documentairevoorstelling Aardappelbloed. Haar werk was onder meer te zien op Canvas en NPO, ze was onder andere één van de eerste Nomaden van Rudi Vranckx. Ook of verscheidene festivals zoals Oerol en Brainwash kon je haar werk bekijken. Daarnaast wordt ze ingehuurd als presentator/ moderator op festivals, evenementen of voor podcasts.
In mei 2022 presenteerde ze haar theatrale onderzoeksproject Meer dan bauxiet over Suriname tijdens WOII, maakte ze korte documentaireportretten over gospelgemeenschappen in Nederland voor de Gospel tentoonstelling in Museum Catharijneconvent en schreef ze het libretto voor eindejaarsopera Stille Nacht van Silbersee genaamd Mi Sa Memre Yu.
In 2023 zal ze verder werken aan haar eerste lange documentaire in samenwerking met Docmakers / HUMAN. Daarvoor won ze de Karen de Bok Talent Award op IDFA 2019. En keert ze terug naar Suriname om Meer dan bauxiet uit te breiden en te presenteren.
Maud Vanhauwaert (°1984) schrijft en maakt. Ze behaalde een masterdiploma Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Antwerpen en een masterdiploma Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen, waar ze nu zelf doceert. Voor haar poëziedebuut Ik ben mogelijk (2011, uitgeverij Querido) kreeg ze de Vrouw Debuut Prijs, voor haar bundel Wij zijn evenwijdig_ (2014, Querido) de Hughues C. Pernathprijs en de Publieksprijs van de Herman De Coninck-wedstrijd. In haar werk zoekt ze naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. Met haar performances trad ze op, op radio en tv, in binnen- en buitenland, van opera tot schapenstal. Ze werd aangesteld tot ereburger van de stad Veurne en in de periode 2018-2019 was ze stadsdichter van Antwerpen. In mei 2020 verscheen Het stad in mij (Das Mag), dat werd bekroond met de Jan Campertprijs 2020.
Anja Meulenbelt verwierf in de jaren zeventig grote bekendheid met haar boek De schaamte voorbij, een persoonlijk verslag van haar liefdesleven en politieke bewustwording. Het boek verscheen in elf talen en inmiddels zijn er zo’n half miljoen van verkocht. Meulenbelt is sterk betrokken bij de Palestijnse zaak en was van 2003 tot 2011 lid van de Eerste Kamer voor de SP. Tegenwoordig is ze lid van politieke partij BIJ1.In haar meest recente boek Klassenstrijd in deze tijd breekt ze een lans voor de verbreding van het begrip klassenstrijd. Dat doet ze door te pleiten voor het omarmen van allerlei andere vormen van strijd, zoals de vrouwenstrijd, de klimaatstrijd, de anti-racismestrijd en de woonstrijd. Alleen als we erin slagen een brug te slaan tussen al deze uiteenlopende sociale bewegingen, mogen we erop hopen dat aan de horizon écht een andere wereld fonkelt.
Anneleen Van Offel (°1991) is een schrijver die vertrekt vanuit het onderzoek, de reis, de ontmoeting. Voor haar debuutroman Hier is alles veilig reisde ze vier keer langdurig naar Israël en Palestina, waar ze in gesprek ging met soldaten en hun familie. Hun verhalen gebruikte ze als grondstof voor de roman. Ze publiceerde verhalen en poëzie in diverse literaire tijdschriften en schreef gastcolumns voor De Morgen en De Standaard. Op het podium is ze vaak te vinden als performer, als gastvrouw of als interviewer. In de podcast De zin van mijn leven, die ze maakt in samenwerking met Curieus en Confituur Boekhandels, drapeert ze schrijvers over haar bank om het te hebben over jawel: de zin van hun leven.Door De Morgen werd ze getipt als één van de twintig talenten van 2020 om in de gaten te houden. Ze studeerde Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen en mag zich daardoor sinds 2014 Meester in de Dramatische Kunsten noemen, een titel die ze te pas en te onpas misbruikt. Van 2019 tot 2022 ging ze Astrid Haerens vooraf als de Letterzetter van Kortrijk. Ze woont en werkt op de trein tussen Gent en Antwerpen.
Zaterdag
21:30
-
22:30
{
BK6
}

Wim Opbrouck

Radna Fabias
