Veva Leye & Sarah Lauwers in gesprek met Persis Bekkering

Persis Bekkering interviewt Veva Leye en beeldend kunstenares Sarah Lauwers. Typisch voor het werk van beide kunstenaars is de wisselwerking tussen beeldende kunst en literatuur. Dit vormt de aanleiding voor dit gesprek.  

Veva Leye (°1981) bewerkt de betekenaar in een onderzoek naar – altijd al in elkaar ingesloten – taal, subject, wereld. In 2017 was ze de gastschrijver van tijdschrift nY. Haar werk ontplooit zich in de eclips en spanning tussen een al te intieme gegrepenheid door de taal, onbesuisd spel en kritiek. HAP AX LE GOME NON (2018, het balanseer) bundelt een reeks stukken waarin vertrokken wordt vanuit een poëtica van materialiteit, montage, enten, associatie. Veva’s werk werd o.a. gepubliceerd in/op nY, DIG, Samplekanon en gepresenteerd bij Perdu (Amsterdam), M Leuven, Art Cinema OFFoff (Gent). Voor Natasja Mabesoones publicatie Bernice Bobs Her Hair (Posture Editions no. 44, 2021) maakte ze pagina’s / schreef ze poëzie bij de gelijknamige reeks gecombineerde etsen, tekeningen en monotypes van Mabesoone. En in het kader van haar duotentoonstelling met Jelle Martens, of, ook, but not quite (Convent, Gent, 14.04-21.05 2023) verscheen haar editie AUX PAIRS bij infinitif.org op 50 genummerde exemplaren.

Sarah Lauwers (°1997) behaalde in 2019 een Master in de Vrije Kunsten aan Sint-Lukas Brussel. Momenteel volgt ze de opleiding Traject 3D aan Sint-Lucas Gent om zich verder te bekwamen in 3D-animatie, game design en VR.Het werk van Sarah kan alle mogelijke vormen aannemen, variërend van (interactieve) video-installaties en performances tot tekst en tekeningen. Ze onderzoekt de mogelijkheden van digitale ruimte en zet daarvoor alle mogelijke audiovisuele collagetechnieken in. Zo schept ze een virtueel universum waarin onderwerpen als betekenisvorming, verwondering en kwetsbaarheid centraal staan, terwijl speelsheid en humor door beeld en tekst dwalen.  

Persis Bekkering (°1987) debuteerde met de roman Een heldenleven (Prometheus, 2018), die werd genomineerd voor de ANV Debutantenprijs. Haar tweede roman Exces, over de rave-beweging als het rituele afscheid van de toekomst, verscheen in de zomer van 2021 en werd genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs. Ze schrijft essays, literaire- en kunstkritieken voor onder andere NRC Handelsblad en Mister Motley, en doceert creatief schrijven op ArtEZ in Arnhem (NL).

I.s.m. Kunst in Huis

Veva Leye vervangt in het programma festivalambassadeur Maria Barnas die vanwege persoonlijke omstandigheden haar komst naar het festival moet annuleren.

Sat

16

.

03

March 16, 2024

ZA

16

.

03

March 16, 2024

17:30

-

18:20

{

Kunst in Huis

}

tickets
gratis

Wouter Deprez

is een komiek met allerhande nevenberoepen. Bijna twintig jaar professioneel proberen resulteerde in tien theatervoorstellingen, zes boeken, vijf radiospecials en twee audiogidsen. Wouter stelt samen met enkele talenten uit Letterzetter het festivalboek voor.Brian Elstak & Zindzi Zevenbergen

slaan de handen in elkaar voor Memento Festival en nemen als duo het ambassadeurschap op. Brian Elstak is beeldend kunstenaar, illustrator, schrijver van kinderboeken en graphic novels en maker van videoclips, schilderwerken, t-shirts en installatie. Samen met Zindzi Zevenbergen maakte hij het kinderboek Lennox en de gouden sikkel (2021). Hiervoor ontvingen zij een Zilveren Griffel. Voor het festival schreven ze een nieuw verhaal Poort. Ze introduceren het als een ‘onaf’ verhaal en nodigen alle bezoekers van het festival uit om dit verhaal mee af te werken.

Maria barnas

is dichter, romanschrijver, columniste, beeldend kunstenaar en redacteur van het literaire tijdschrift De Gids. Ze schreef drie romans en tal van goed onthaalde dichtbundels. Ze deed de redactie op de teksten van de schrijvers die publiceren in het Memento festivalboek.

Wim Opbrouck

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros.

Wim Opbrouck

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros.

Wim Opbrouck

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros.
No items found.